Viimeisten viiden vuoden aikana olemme viihtyneet perheen kanssa Las Vegasissa pari kertaa vuodessa. Minulle on tullut tavaksi käydä joka reissu ainakin kerran konsertissa – yksin. Lähden talolta hieman ennen hämärää. Ajan autovirrassa kohti Strippiä ja kuuntelen musiikkia. Matka vie noin 20 minuuttia. Rakastan vapauden tunnetta, joka tähän voimakkaasti liittyy.
Vaikka olen yksin liikenteessä, konserteissa saa aina juttuseuraa. Yleensä amerikkaiset vierustoverit eivät voi vastustaa kiusausta ja olla kysymättä ainakin, mistä päin olen, kun huomaavat, että olen yksin. Viime reissulla vieressä istuva vanhempi herrasmies halusi ehdottomasti esitellä kuvia kukista, erityisesti aavikolla kasvavista. Hän rakasti kukkia ja niiden kauneutta. Takanamme istunut mies kuuli tämän ja halusi heti kertoa, että kukat ovat myös hänen juttunsa.
Vuosien varrella olen nähnyt Lady Gagan, Jennifer Lopezin, Britney Spearsin, Gwen Stefanin, Christina Aguileran ja useamman kerran Céline Dionin konsertit. Ensimmäisen kerran olin Céline Dionin konsertissa tammikuussa 2016. Hänen miehensä valitettavasti menehtyi reilu viikko tämän jälkeen. Toisen kerran olin konsertissa marraskuussa 2016. Kolmannen kerran menin konserttiin helmikuussa 2019. Tällöin säikähdin. Hän oli selvästi laihtunut paljon – en voinut olla ajattelematta, onko kaikki hyvin.
Las Vegasin vuosina olen miettinyt paljon tähtiä ja heidän jaksamistaan. Vegasissa kaikki on isoa, myös raha joka viihdemaailmassa liikkuu. Ceaser Palacen Colosseum-areenaan mahtuu 4100 katsojaa. 2016 maksoin Dionin konserttilipusta 50 dollaria, viimeisellä kerralla 175 dollaria. Ja tämä oli halvin lippu! Kalleimmat liput olivat 1000 dollaria tai enemmän. Konserttilippujen hinnat vaihtuvat lennosta kysynnän mukaan. Jos ollaan maltillisia ja lasketaan lippu 200 dollarin keskihinnalla, yhdestä illasta tulee 800 000 dollarin lipputulot.
Céline Dion elättää äänellään ja karismallaan orkesterin jäsenet, taustalaulajansa, kasinoiden henkilökuntaa, turvamiehiä, lippujen myyjiä (jokaisen lipun hintaan lisätään vähintään 30-50 dollarin toimituskulu) jne. Hänellä on varallisuutta ja uskon, että hän todella saa esiintymisestä enemmän kuin yleisö ottaa. Mietin painaako vastuu muiden toimeentulosta ja on vain pakko jaksaa silloinkin, kun väsyttää. Kysytäänkö tähdiltä, että miten he voivat? Pidetäänkö tähden tekemistä ja jaksamista itsestäänselvyytenä, jotta oma tulovirta on taattu?
Itse olen huomannut, että esiintyminen iltaisin tarkoittaa menetettyä seuraavaa päivää työn osalta. En voisi omalla kohdallani edes kuvitella olevani täydellä teholla illasta tai yöstä toiseen satojen tai tuhansien ihmisten edessä. Yleisö imee esiintyjästä kaiken sen mitä otettavissa on ja sehän on ihan luonnollista. Kukapa ei haluaisi ihailemastaan tähdestä jotain itselleen. Mutta jaksaako tätä vuodesta toiseen kymmeniä vuosia? Ja saati kaikki se huomio mikä tulee myös esiintymislavojen ulkopuolella.
Suomessa olen ilokseni huomannut, että ”tähteydestä” voi pitää taukoja ja sen voi myös lopettaa. Toki raha-asiat pitää pystyä hoitamaan niin, ettei tipu tyhjän päälle. Monet nuoret muusikot ovat olleet otsikoissa sijoitusvarallisuudestaan ja siitä olen hyvin iloinen.
Tähteyden takaakin löytyy lopulta vain ihminen, jolla on omat toiveensa, unelmansa ja jaksamisensa.
Iloa päivääsi
Terhi